maandag, 29. mei 2006 - 15:39

Louche incasseerders en opdrachtgever veroordeeld

Nijmegen

De rechtbank Roermond heeft maandag de 4 verdachten veroordeeld in de strafzaak rond een incassobureau uit Nijmegen. Twee van hen kregen een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd, de derde kreeg 2 jaar gevangenisstraf en de vierde is veroordeeld tot 30 maanden cel. De vier mannen zijn veroordeeld voor het medeplegen van afpersing, vrijheidsberoving en poging tot afpersing.

Een 36-jarige inwoner van Sint Odiliënberg vindt dat hij in december 2005 nog een financieel appeltje te schillen heeft met een man en diens echtgenote. Om dit te regelen huurt hij een 39-jarige man uit Nijmegen en een 35-jarige man uit Erlecom van een incassobureau uit Nijmegen in, die ter versterking een 42-jarige inwoner van De Meern meenemen.

Via via kwam verdachte vervolgens in contact met de medeverdachte van 39 jaar uit Nijmegen en de medeverdachte van 35 jaar uit Erlecom, die het incassobureau exploiteerden. Over hen verklaart verdachte dat hij – toen hij hen zag – dacht "die moet ik hebben." "Ze hadden een groot postuur en ik dacht dat die wel indruk zouden maken. Ik dacht dat P. dan wel zou denken dat het serieus zou zijn en dat hij zou gaan betalen". Voorts verklaart verdachte dat tijdens de voorbespreking ook al ter sprake was gekomen dat beelden van deze mannen op televisie waren geweest bij de uitzending van Peter R. de Vries. Voorts is toen afgesproken dat het incassobureau voor de werkzaamheden 50% van het geïnde bedrag zou krijgen.

De verdachte uit Sint Odiliënberg heeft voor de hierboven genoemde drie feiten een gevangenisstraf van 30 maanden gekregen met aftrek van voorarrest (eis was 3 jaar). Volgens de verdachte had hij gewoon een incassobureau ingeschakeld en wist hij niet dat er oneigenlijke incassomethodes zouden worden toegepast. Volgens de rechtbank wist hij dat wel.
De 39-jarige man uit Nijmegen en de 35-jarige man uit Erlecom kregen een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd (eis was 6 jaar).
Provincie:
Tag(s):