vrijdag, 16. juni 2006 - 9:11

Luchtmacht startklaar voor Open Dag

Leeuwarden

De jaarlijkse Open Dag van de Koninklijke Luchtmacht wordt het komende weekend gehouden op de Vliegbasis Leeuwarden. Vrijdag en zaterdag is dit het operatiegebied voor de vele duizenden bezoekers die afkomen op alles wat met de (militaire)luchtvaart te maken heeft. Dit kan variëren van een blik in de keuken van onze luchtmacht, tot het winkelen langs de vele standjes. Maar de meeste bezoekers zullen toch wel komen voor de uitgebreide vliegshow.

Historisch hoogtepunt is het optreden van het demonstratieteam van de Amerikaanse Marine; de Blue Angels. Dit jaar geven zij alleen op de vliegshow van Leeuwarden een optreden, naast alle shows op eigen bodem.

De donkerblauwe straaljagers met de felgele biezen zullen hun strakke manier van formatievliegen zowel op vrijdag als zaterdag in de namiddag vertonen. De show begint al op de grond, want het opstarten van de Hornet vliegtuigen gaat ook in formatie en met militaire precisie. Dit houden ze vast tot na de landing. Zij vliegen, met vele loopings en andere figuren in formatie, waarbij ook ruimte is voor een solo. Vast onderdeel van de show is ook het voorvliegen van het begeleidende transportvliegtuig. Deze Hercules, in dezelfde donkerblauwe kleur met gele strepen, heeft het koosnaampje Fat Albert en heeft zijn eigen rol in het Blue Angels programma.
Hij zal op zaterdag zijn spectaculaire start laten zien, daarbij aangedreven door startraketten.

Maar er is veel meer te zien. Het bekende Engelse demonstratieteam Red Arrows, zal alleen vrijdag acte de presence geven. Met behulp van gekleurde rook zal ook deze keer een hart worden gevormd waar de solovlieger een grote pijl doorheen tekent. Verder zijn er optredens bekend van het Portugese stuntteam Asas de Portugal, het Franse stuntteam Patrouille de France, het Zwitserse Patrouille de Suisse en uit Finland komt het demonstratieteam Midnight Hawks.

Ook onze Luchtmacht mag op de show haar kunsten vertonen. Alle vliegtuigen en helicopters komen tijdens de vliegshow aan bod. Natuurlijk is er een optreden van het F-16 Demoteam, die hun internationaal gerespecteerde show zullen geven. Deze zal gaan tot de uiterste grenzen van de straaljager en zijn vlieger Captain Gert-Jan (Goofy) Vooren. Deze F-16 ziet er spectaculair uit in zijn zwart met zilver gespoten kleuren met oranje highlights.

Op zaterdag zal er een simulatie te zien zijn van een aanval op een vliegbasis door een groot aantal F-16s. Deze toestellen zullen daarbij laag en hard, vanuit alle hoeken over de basis komen vliegen.

Als laatste zullen er ook demonstraties zijn van vele oude vliegtuigen. Nostalgisch is het voorvliegen van de Hunter straaljager. Vroeger was Leeuwarden de basis van deze toestellen. Maar ook oude bommenwerpers, met het heerlijke geluid van stermotoren, zullen hun kunsten vertonen, naast de S-11 trainers en de Spitfire jager.

De Luchtmacht verwacht veel bezoekers en raadt daarom iedereen aan met het openbaar vervoer te komen. De snelweg A-31 wordt gebruikt als parkeerplaats. Bezoekers worden vanaf daar met bussen naar het vliegveld gebracht. Het vliegveld opent haar poorten om 08.00 uur.

Alle informatie is na te lezen op de uitgebreide website van de Open Dag 2006.
Provincie:
Tag(s):