donderdag, 13. juli 2006 - 16:53

Luchtverkenningssysteem voor F-16's Afghanistan

Den Haag

Twee Medium Altitude Reconnaissance System (MARS) luchtverkenningssystemen met bijbehorend materieel zijn naar Kabul International Airport overgebracht. Met ingang van zaterdag 15 juli kunnen de F-16 jachtvliegtuigen die in Afghanistan zijn gestationeerd hiermee worden voorzien. Met de MARS systemen wordt de bestaande capaciteit om informatie te vergaren vergroot.

Het F-16 detachement in Kabul wordt voor deze extra taak uitgebreid met acht militairen, waaronder twee zogeheten 'photo interpreters'. Voor het gebruik van de twee MARS luchtverkenningssystemen is onder meer ontwikkel-, afdruk- en randapparatuur meegestuurd en een speciale analyse- en (de)briefruimte in mobiele containers.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt sinds begin 1996 over het MARS luchtverkenningssysteem voor de F-16. Met dit systeem kunnen op middelbare vlieghoogte verkennings
vluchten worden uitgevoerd, waarmee bijvoorbeeld inlichtingen worden verzameld, eventuele doelen worden verkend of resultaten van een inzet met wapens worden beoordeeld.

De camera's die nodig zijn om de verkenningstaak uit te voeren, hangen in een gondel onder de F-16. In de
gondel bevinden zich twee Recon Optical KS-87B daglichtcamera's, die beide zijn uitgerust met 12 inch lenzen (306mm). Door met overlap opnamen te maken is stereoscopie mogelijk.

Per camera wordt een filmcassette meegevoerd met 75 meter film, waarmee ongeveer 600 opnames gemaakt kunnen worden.

In de loop van 2007 zal de luchtmacht gebruik maken van nieuwe fotoverkenningsystemen voor de F-16. In de dynamische omgeving van huidige operaties is het van belang om gegevens al tijdens de vlucht aan commandanten en/of grondtroepen aan te leveren. De nieuwe Recce-Lite fotoverkenningssystemen zal dan de huidige systemen vervangen.
Provincie:
Tag(s):