vrijdag, 3. november 2006 - 18:43

Luusterbook van Keubeke

Maastricht

Donderdagavond werd in kinderboekhandel De Boekenwurm het Ierste Mestreechter Luusterbook gepresenteerd. Voor deze gelegenheid waren enkele personen benaderd die, zonder de Maastrichtse taal machtig te zijn, het binnen Maastricht moeten zien te redden. Ook waren en enkele mensen aanwezig die de Maastrichtse taal moeten missen omdat ze elders in het land actief zijn.

Drie van hen konden donderdagavond worden geholpen door hen een exemplaar van het Ierste Mestreechter Luusterbook te overhandigen. Dat waren John Schrijnemakers, Maastrichtenaar, woonachtig in Amersfoort en eigenaar van de kinderboekenwinkel SpeelBoek aldaar. Guido Wevers, dialectsprekende Belg van origine, tegenwoordig de nieuwe directeur van het Theater aan het Vrijthof en Maria van der Hoeven, Minister van Onderwijs die als Maastrichtse in het Haagse taalgebied werkzaam is.

Zij moesten bovendien met zijn drieën de Keubeke-playback-estafette jureren. Een niet onbelangrijke taak. De leiding van in handen van Peter Brouwers en Hanneke Koene, eigenaresse van de Boekenwurm.

De gasten werden over hun plankenkoorts heen geholpen door ademhalings-, gezichtsspier- en expressieoefeningen, waarna ze op willekeurig nummer het podium werden opgeroepen om hun playbackkunsten te tonen.

Na het wedstrijdgedeelte ging de jury in geconcentreerd beraad achter het kamerscherm en riep de Roermondse mevrouw Steuns uit tot winnaar. Steuns en de juryleden ontvingen daarna hun gesigneerde exemplaar van het Ierste Mestreechs Luusterbook.

Maria van der Hoeven sloot de happening af met een kort woordje.
Provincie:
Tag(s):