woensdag, 13. december 2006 - 1:01

Maaslandziekenhuis voorziet Parkinsonpatiënt van Duodopa®

Sittard-Geleen

Het Maaslandziekenhuis in Sittard gaat als eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland Parkinsonpatiënten behandelen met het medicijn Duodopa®. Door het gebruik van het medicijn heeft de patiënt meer bewegingsvrijheid en nemen perioden van stijfheid en overbeweeglijkheid tijdelijk af, zo meldt het ziekenhuis.

De ziekte van Parkinson is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. De aandoening ontstaat doordat bepaalde cellen in de hersenstam de chemische stof dopamine niet meer in voldoende mate aanmaken. Ongeveer 1 op de 400 Nederlanders heeft Parkinson. Traagheid, instabiliteit, stijfheid en beven zijn de kenmerkende verschijnselen van deze aandoening. In een later stadium kunnen daar symptomen bij komen zoals starre gelaatsuitdrukking (maskergelaat), geheugenverlies, pijn, depressie, spraak- en seksuele stoornissen.

De ziekte kan niet worden genezen, maar wel kunnen de ziekteverschijnselen worden aangepakt met medicijnen die het tekort aan dopamine terugbrengen. Patiënten gebruiken hiervoor vaak tien tot twintig verschillende tabletten per dag.

Om Duodopa® te kunnen toedien wordt een sonde in de dunne darm geplaatst. Met een pomp kan de patiënt dan zelf de dosering van het medicament toedienen.
Provincie:
Tag(s):