dinsdag, 16. mei 2006 - 8:30

Maastricht gered van de Belgen

Maastricht

Burgemeester Leers en Geert Mak hebben maandag onder de Noorderbrug in Maastricht een naambord van generaal Dibbets onthuld. De genodigden werd eerst ontvangen op het schip de ‘Jekervallei’. Na de gebruikelijke speeches vertrok de delegatie met de boot richting de locatie waar de generaal begraven zou zijn.

Aangezien de man op drie verschillende plekken begraven zou zijn is het nog niet zeker of hij ook hier is begraven. Dit blijft vooralsnog een mysterie.

Wie was nu deze generaal? Dibbets heeft ervoor gezorgd dat Maastricht een Nederlandse stad werd. Hij wist de stad van de Belgische opstand, tussen 1830 en 1839 te 'redden'. Het blijft nog altijd de vraag of dit wel een zegen voor de Maastrichtenaren is geweest.

Sommige bewoners hadden liever gezien dat ze bij België kwamen. Andere waren gelukkig met het feit een Nederlandse stad zijn. De tweestrijd leeft nog steeds onder de Maastrichtenaren.

Soms zijn er nog momenten in de Limburgse hoofdstad, dat je eerder aan een Belgische stad zou denken dan een Nederlandse. Het zijn dan ook voornamelijk de dagen dat de Belgen verlof hebben en massaal de grens oversteken om te shoppen in Maastricht.
Provincie:
Tag(s):