maandag, 27. maart 2006 - 10:02

Macrobiotisch adviseur wederom veroordeeld

Den Haag

Het Gerechtshof in Den Haaf heeft maandag de Amsterdamse macrobiotisch adviseur A.N. veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens opzettelijke benadeling van de gezondheid van een vrouw, waardoor bij haar zwaar lichamelijk letsel is opgetreden. Volgens het hof wist N. dat de vrouw kanker had en bang was voor een operatie. N. zou ten onrechte de illusie hebben gewekt haar te kunnen genezen.

Het hof vindt dat aldus de vrouw "in overwegende mate" door N. is beïnvloed om zich niet tijdig onder behandeling van reguliere artsen te stellen.

De advocaat-generaal had een gevangenisstraf geëist van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, omdat zij van mening was dat het opzet van N. ook was gericht op het toebrengen van dat zwaar lichamelijk letsel. Dat laatste acht het hof niet bewezen.

De vrouw had N. in de periode 1991-1994 een aantal malen geraadpleegd omdat bij haar door artsen (een beginnende vorm van) baarmoederhalskanker was geconstateerd. Hij had haar toen macrobiotische adviezen gegeven en afgeraden zich te onderwerpen aan een operatie die haar door de artsen was aanbevolen. Ten gevolge daarvan is de ziekte van de vrouw zo verergerd dat zij in 1994 niet meer kon worden geopereerd. In 1998 is zij overleden.

Het Amsterdamse gerechtshof had N. in 2004 al voor hetzelfde feit veroordeeld, maar de Hoge Raad besliste in 2005 dat de zaak wegens een procedurele fout over moest.
Provincie:
Tag(s):