woensdag, 31. mei 2006 - 10:56

'malle petjes' column burgemeester Dales leidt tot jongerenconferentie

Leeuwarden

Een aantal Leeuwarder jongeren heeft samen met burgemeester Geert Dales van Leeuwarden het initiatief genomen voor het houden van een jongerenconferentie over jeugdwerkloosheid, stageplaatsen en discriminatie op de arbeidsmarkt. Het congres vindt plaats op donderdag 8 juni a.s. om 19.30 uur in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is een van de sprekers op het congres. Verder zullen vooral jongeren zelf aan het woord komen over hun ervaringen, kansen en frustraties op de arbeidsmarkt. Plaatsvervangend directeur Jan Willem Perdon van Rotterdam Airport vertelt over Marok’kans, een bijzonder en succesvol project waarbij kansarme Marokkanen op weg zijn geholpen naar werk. Een andere spreker is dr. Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Ria Klaassens en Reny Winkelman van het initiatief ‘Dress for success’ komen vertellen over hoe een goede presentatie je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

De bijeenkomst is een vervolg op een column van burgemeester Dales in het NCRV-radioprogramma 1-op-de-middag. Daarin stelde hij dat gedrag en kleding er vaak toe leiden dat jongeren niet aan de bak komen bij het vinden van stageplaatsen en werk. (“Jongeren die niet een begin van eigen verantwoordelijkheid uitstralen en blijkbaar niet in de gaten hebben dat vieze uitgezakte broeken, ongewassen haar, een gedemotiveerde uitstraling en een grote mond niet echt helpen om aan de bak te komen�). De column leidde destijds tot een golf van afkeurende reacties, maar ook tot veel bijval. Tijdens een jongerendemonstratie bij het Leeuwarder stadhuis sprak een aantal jongeren met burgemeester Dales af om verder over het onderwerp jongeren te praten. Dat gesprek leidde tot het initiatief voor de jongerenconferentie “Werken? Zo werkt dat (niet)!� op 8 juni. Een groep jongeren heeft het congres zelf georganiseerd. De gemeente Leeuwarden heeft daarbij ondersteuning verleend.

Burgemeester Dales is blij met dit initiatief. "Zo zie je maar weer dat een kritische noot tot een hele constructieve uitkomst kan leiden. Uit alle gesprekken die ik na die column met tal van jongeren heb gehad bleek dat we het in de kern van de zaak roerend met elkaar eens zijn: jeugdwerkloosheid is een groot probleem, jongeren moeten zelf alles doen wat ze kunnen om aan de bak te komen, maar werkgevers kunnen ook meer doen om het probleem aan te pakken. Discriminatie bestaat, voorbeelden te over. Het is ontoelaatbaar en moet met harde hand worden uitgeroeid. Ik hoop dat veel werkgevers, groot en klein, naar het congres komen en concrete afspraken willen maken".
Provincie:
Tag(s):