maandag, 17. juli 2006 - 9:17

Man loopt over bogen van Waalbrug

Nijmegen

Een 37-jarige man uit Amersfoort beklom zaterdag de bogen van de Waalbrug in Nijmegen. Omstreeks 13:15 is hij aangehouden op verdenking van veroorzaken van wanordelijkheden, verstoring van de openbare orde, het veroorzaken van gevaar voor de verkeersveiligheid en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

De man is omstreeks 10:00 op de Waalbrug geklommen om aandacht te vragen voor Father for Justice. Hij was niet gezekerd en liep bij forse wind over de bogen van de brug. Onderhandelaars hebben geprobeerd de man te bewegen om naar beneden te komen, omdat er een zeer gevaarlijke situatie was ontstaan. Niet alleen voor de man zelf, maar ook voor het verkeer dat over de Waalbrug reed.

De politie heeft omstreeks 10.30 heeft de politie de Waalbrug afgesloten voor het verkeer. Eerst werd één rijbaan afgesloten, zodat inkomend en uitgaand verkeer nog wel gebruik kon maken van de brug. Maar toen duidelijk werd dat de man van de ene naar de andere boog liep, werd de complete brug afgesloten voor het verkeer.

Toen het arrestatieteam zo ver was, dat ze man konden gaan halen, besloot hij omstreeks 13:15 op eigen gelegenheid de brug af te komen. Het laatste stukje werd hij geholpen door het arrestatieteam. De man werd op de brug direct aangehouden. Omstreeks 13:30 werden de rijbanen van de Waalbrug weer vrijgegeven voor het verkeer.

De inzet bij dit incident was enorm. Er waren ongeveer 30 politiemensen bij betrokken. Ook brandweer en ambulance waren ter plaatse. Het KLPD heeft geholpen met het afzetten van de weg en het omleiden van het verkeer. Het incident heeft namelijk gezorgd voor een verkeerschaos in en om de stad Nijmegen. De politie onderzoekt of ze de gemaakte kosten kan verhalen op de aangehouden man.

Er is zaterdagmorgen een twee aanhouding verricht op de Waalbrug. Een 44-jarige man uit Arnhem is aangehouden, omdat hij niet voldeed aan bevel of vordering. De man maakte deel uit van de groep van ongeveer vier personen die bij de brugklimmer hoorde. Zij hadden tijdens het begin van de actie contact met de 37-jarige man uit Amersfoort. Ze maakten foto’s van hem. De man nam hiervoor verschillende posities in.

Dit veroorzaakte een zeer gevaarlijke situatie, zodat de politie besloot de groep van de brug af te sommeren. De man wilde hier geen gehoor aan geven en werd aangehouden.
Provincie:
Tag(s):