vrijdag, 3. februari 2006 - 10:55

Marechaussee beëindigt 'bezettingsactie' Milieudefensie

Schiphol

De actie van Milieudefensie, die het hoofdkantoor van Schiphol bezet hielden sinds vrijdagmorgen, is rond 13.00 uur door de marechaussee beëindigd. De actievoerders hebben onder begeleiding van de marechaussee het gebouw zonder
problemen verlaten. Er zijn dan ook geen arrestatie's verricht.

Zo'n 50 actievoerders van Milieudefensie en omwonenden van Schiphol hadden sinds 10.30 uur vrijdagochtend het hoofdkantoor van Schiphol overgenomen om een nieuwe koers voor het bedrijf uit te stippelen. De plannen waren om de komende 24 uur in het pand te blijven om te werken aan plannen om Schiphol schoner en stiller te maken. Als de 'afgezette' Schipholdirectie beloofde haar verzet tegen heldere milieugrenzen te staken, zouden de nieuwe bestuurders hun actie direct opgeven.

De actievoerders werden eerder op de oschtend door de marechaussee al gesommeerd om hun protestactie buiten het gebouw voort te zetten maar daar gingen zij niet op in.


De actievoerders uit onder meer Amsterdam, Hoofddorp, Leiden, Haarlem, Assendelft, Castricum en Zwanenburg maken zich grote zorgen over de wensen van Schiphol bij de evaluatie van de Wet Luchtvaart, die nu in volle gang is.

Campagneleider Verkeer van Milieudefensie, Joris Wijnhoven: 'Schiphol wil flexibele regels, zodat ze kunnen blijven groeien. Overschrijdingen op de ene plek willen ze compenseren op andere plekken. Maar zo zijn omwonenden vogelvrij. De politiek moet eerdere milieubeloftes nakomen. Nu wijken voor Schiphol zet de deur open voor megagroei en nog meer overlast voor honderdduizenden mensen.'

Milieudefensie en de omwonenden, voor de gelegenheid formeel gekleed, gebruiken de komende 24 uur om een Tien puntenplan verder uit te werken voor een duurzame luchthaven. Elementen in dit plan zijn: een verbod op nachtvluchten, sloop van de Oostbaan, het respecteren van de milieunormen tot het beloofde niveau van 1990, tolheffing op de autowegen rond Schiphol en maatregelen om stillere en schonere vliegtuigen te bevoordelen.

Behalve het bespreken van verbeterplannen voor de luchthaven, worden (telefonische) interviews gehouden met bewonersgroepen in de regio. John Stuwart van het Londense bewonersplatform HACAN is te gast en geeft een presentatie over zijn actie-ervaringen met de luchthaven Heathrow. Ook is er een sollicitatieronde om een nieuwe directeur voor de Luchthaven te zoeken, iemand met oog voor de buren en hart voor milieu. Als alles volgens planning verloopt, presenteert deze nieuwe directeur op zaterdagochtend om 10.00 uur, vlak voor het vertrek van de actievoerders, de nieuwe plannen voor Schiphol.
Provincie:
Tag(s):