donderdag, 1. juni 2006 - 13:24

Marine vernietigt vliegtuigbom in Eurogeul Rotterdam

Rotterdam

Mijnenjager Hr.Ms. Haarlem van de Koninklijke Marine heeft donderdag 1 juni om 11.50 uur een vliegtuigbom vernietigd in de Eurogeul van Rotterdam. Deze 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog was gisteren opgevist door een visserschip en conform de procedure afgeboeid teruggeworpen in zee. Na melding aan het Kust-wachtcentrum is de Koninklijke Marine ingelicht. Het explosief bevond zich in de Eurogeul op 24 meter diepte waardoor een groot schip de haven van Rotterdam niet kon binnenvaren.

Hr.Ms. Haarlem was gisteren snel ter plaatse, maar kon het explosief door de slechte weersomstandigheden niet direct ruimen. Een Poisson Auto Propulsé (PAP), een draadgeleid onderwatervaartuig met een vernietigings-lading, een videocamera en een schijnwerper, vond het explosief vanochtend.

Sinds het ongeval aan boord van een visserschip op 6 april 2005, heeft de Koninklijke Marine 444 meldingen binnengekregen van vissers die een explosief hebben gevonden. Dit is ruim tien keer zoveel als de meldingen in voorgaande jaren. De vernietiging van explosieven op zee is een onderdeel van de derde hoofdtaak van Defensie; ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal.
Provincie:
Tag(s):