dinsdag, 25. april 2006 - 10:44

Marinemuseum looft € 1000 uit voor terugkeer schilderijen

Den Helder

De Marine heeft dinsdag bekend gemaakt dat er uit het Helderse Marinemuseum twee schilderijen zijn gestolen. Het gaat om de in 1933 vervaardigde torpedoboot Hr. Ms. Z1, van de schilder H.A. Jaarsma en een uit 1912 daterend schilderij
van de Hr. Ms. Noord Brabant liggend aan de kade. Laatste is gemaakt door de schilder P. Arntzenius. De diefstal werd maandagmorgen door de museumdirecteur ontdekt.

Omdat er geen sporen van braak zijn aangetroffen, vermoed men dat de diefstal tijdens de openingsuren heeft plaatsgevonden. De schilderijen hebben een afmeting van 45x31 cm en zijn met lijst en al meegenomen. Tijdens de sluitronde op zondagmiddag is de diefstal onopgemerkt gebleven. Nadat de diefstal was ontdekt, heeft men aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee (KMAR).

De KMAR van de brigade Den Helder en de voorlichter, willen niets kwijt over de diefstal. Het enige wat zij bevestigen is dat er een onderzoek gaande is.

Volgens Harry de Bles, directeur van het museum, heerst er onder het personeel ongeloof en verontwaardiging over de diefstal van de schilderijen. ‘Er is geen seconde aan gedacht dat de dader(s) hulp van binnen uit hebben gehad. Wij werken in een klein team van vrijwilligers en hebben er alles aan gedaan om diefstal van kunstwerken onmogelijk te maken. Er worden wel vaker kunstweken gestolen uit musea en helaas waren wij nu aan de beurt’ aldus de Bles.

Waarom juist deze kunstweken zijn gestolen is volgens de Bles onduidelijk. Om de kunstwerken weer terug te krijgen in het museum, heeft men een beloning uitgeloofd van € 1000 voor diegene die de ‘gouden tip’ kan geven.
Provincie:
Tag(s):