woensdag, 3. mei 2006 - 16:15

Marktplaats hoeft advertenties niet vooraf te controleren

Zwolle

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft woensdag bepaald dat de veilingsite Marktplaats B.V. advertenties niet vooraf hoeft te controleren op een eventuele inbreuk op rechten van derden. De procedure tegen Marktplaats B.V. werd aangespannen door de onderneming Stokke , de producent van de populaire TRIPP TRAPP kinderstoelen.

Op de veilingsite Marktplaats.nl worden geregeld advertenties geplaatst, waarin kinderstoelen als TRIPP TRAPP stoel te koop worden aangeboden, terwijl het geen originele TRIPP TRAPP stoelen, maar namaakstoelen betreft.

Stokke c.s. menen dat degenen die een dergelijke namaakstoel als STOKKE stoel te koop aanbieden, inbreuk maken op hun merk- en auteursrechten. Marktplaats zou onrechtmatig handelen door deze adverteerders een forum te bieden. Volgens Stokke c.s. dient Marktplaats, door middel van het plaatsen van een filter dan wel door andere controlemechanismen te voorkomen dat dergelijke advertenties geplaatst worden.

De rechtbank heeft in een uitvoerig vonnis, deze eis van Stokke c.s. afgewezen. Weliswaar rust op Marktplaats de zorgvuldigheidsverplichting om schade bij Stokke c.s. door middel van het plaatsen van inbreukmakende advertenties te voorkomen, maar die verplichting is niet absoluut.
Provincie:
Tag(s):