dinsdag, 28. november 2006 - 21:10

Martinitoren per direct gesloten

Groningen

De Martinitoren gaat per direct dicht, dat heeft het Groningse college van B&W besloten. De huidige beveiliging van de toren is niet voldoende om zelfdoding te voorkomen. De Martinitoren voor bezichtiging openhouden, vinden B&W daarom niet langer verantwoord. Het college stelt de gemeenteraad voor om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Pas als die een feit zijn , kan de toren weer open voor het publiek.

Nadat onlangs voor de derde keer in korte tijd iemand is overleden door een val van de Martinitoren, heeft het stadsbestuur de beveiliging onder de loep genomen. De conclusie: de huidige veiligheidsmaatregelen: de aanwezigheid van torenwachters, observatie via camera’s en het dichten van de openingen in de balustrades, zijn onvoldoende. Hoewel het college van B&W het publiek graag de kans geeft om een kijkje te nemen in de monumentale toren, kunnen B&W niet anders dan kiezen voor de veiligheid.

Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om de eerste trans van de Martinitoren van hekwerk te voorzien. Bezoekers kunnen dan blijven genieten van het uitzicht, maar voor suïcidale mensen wordt springen vanaf de toren onmogelijk. Ook voor de hogere omlopen willen B&W onderzoeken of extra beveiliging mogelijk is.
Provincie:
Tag(s):