dinsdag, 4. juli 2006 - 20:47

Matthias Kessler wint hete derde touretappe

Valkenburg

Je moet er maar zin in hebben op een dag als dinsdag in de volle zon zitten wachten op een groepje die deelnemen aan de Tour de France. Geen punt voor de echte diehards die hun idolen willen aanmoedigen op de laatste metertjes naar de finish. Blikopnieuws ging eens een kijkje nemen bij de laatste zware meters op de Cauberg.

Het is 12.00u. De zon staat boven aan de hemel. De wegen naar Valkenburg slippen langzaam dicht. Verkeersregelaars verwijzen de bezoekers naar de parkeerplaatsen en vervolgens begeven zich de wielerpelgrims te voet naar de top van de gevreesde Cauberg.

De anders zo donkere en kleurloze berg begint langzaam te kleuren. Overal verzamelen zich de mensen op de heuvel. Het is alsof er spontaan bloemen uit de grond groeien om de berg op te fleuren.

Ze komen met stoeltjes, dekens en koelboxen. De echte wielerfans. Ze hebben het er voor over om urenlang in de zon en hitte te wachten op hun renners. Niet alleen Nederlanders, maar ook Fransen, Belgen, Italianen en Engelsen bevolken de Cauberg.

De tijd verstrijkt. De hitte neemt toe. Zowel mens als dier proberen deze hitte te overwinnen. De een zoekt verkoeling in de schaduw van de berg. De ander is blij dat er Tourkranten uitgedeeld worden, zodat hij/zij deze op creatieve wijze als schaduw kan gebruiken.

Gelukkig is ook aan de inwendige mens gedacht. Vrijwilligers delen water uit aan de mensen langs de route. Tijdens de reclamekaravaan worden de mensen natgespoten door een tankwagen van een bekend Frans bronwatertje. Een heerlijke afkoeling die met smacht werd ontvangen door de wielerpelgrims.

Uiteindelijk komt het verlossende moment. De renners arriveren. Het publiek begint te klappen. De laatste meters komen voor de renners in zicht. De nieuwe winnaar is bekend.
De Duitser Matthias Kessler brengt in Valkenburg de derde etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam.

De wielerpelgrims zijn tevreden. Terwijl de ene pelgrim huiswaarts vertrekt, besluit een ander nog even de wielerstad Valkenburg te bezoeken om er onder het genot van een drankje en een hapje de dag volwaardig af te sluiten.
Provincie:
Tag(s):