woensdag, 13. december 2006 - 18:18

Medy van der Laan bestuurslid Bijbels Openluchtmuseum

Heilige Landstichting

Mr Medy van der Laan, voormalig Staatssecretaris van Cultuur (OCW) heeft woensdag bekend gemaakt toe te treden tot het bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum. Dit museum, dat vanaf volgend jaar Museumpark Orientalis zal heten, is bezig met een ingrijpende vernieuwing, waar Van der Laan zich graag voor zal gaan inzetten.

Met de toetreding tot het museumbestuur maakt Medy van der Laan duidelijk ook ‘in het veld’ te willen meewerken aan interculturele educatie en vorming. Vorige maand maakte Van der Laan al duidelijk dat ze na haar periode als staats-secretaris, waarin ze beleid ontwikkelde, nu daadwerkelijk in de praktijk aan de slag gaat met interculturele vorming en educatie.

Van der Laan:
“Ik vind het belangrijk dat in het huidige debat over de islam juist de verbinding en overeenkomsten tussen religies worden belicht. Het is van belang dat met name het kind, dat nog onbevangen in het leven staat, ook onbevangen met andere religies weet om te gaan en daarvoor respect toont. Een belangrijke basis daarvoor is kennis over die ander. Museumpark Orientalis is in staat op beeldende wijze die kennis over te dragen en onbevangenheid te stimuleren. Daartoe is het belangrijk dat ook de ouders volop meegenomen kunnen worden in respect en interesse in andere levensovertuigingen.�

Museumpark Orientalis biedt een moderne kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa: jodendom, christendom en islam. Orientalis laat zien dat er meer is dan het bekende spanningsveld tussen deze drie: hun gemeenschappelijke oorsprong, de gedeelde geschiedenis, verwante tradities, verhalen en rituelen. Museumpark Orientalis richt zich op de grote vragen van dit moment, prikkelt, en inspireert. Het wil meer zijn dan een museum en uitgroeien tot een plaats waar mensen met verschillende culturen en levensbeschouwingen elkaar kunnen ontmoeten. Zo wil het museum bijdragen aan een samenleving waarin vriendschap en respect de plaats innemen van angst en vooroordeel.

Op zaterdag 16 december om 14.00 uur opent Medy van der Laan in het Bijbels Openluchtmuseum de tentoonstelling De mooiste Kerstgroepen. Centraal in deze ‘interculturele’ tentoonstelling staat de kerstgroep die Navajo-Indiaan Tom W. Yazzie in 1978 sneed voor dr Elizabeth Houtzager, toen directeur van het Centraal Museum Utrecht.
Provincie:
Tag(s):