donderdag, 2. maart 2006 - 12:26

Meer kans op rijbewijs door RIS

Het aantal rijexamens is in 2005 gedaald en de slaagkans is gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het CBR donderdag heeft gepubliceerd. Het aantal praktijkexamens voor de personenauto (B) daalde met vijf procent tot bijna 354.500, het percentage geslaagden steeg door nieuwe ontwikkelingen in derijopleiding met bijna een procent tot 47,9. De afgelopen vijf jaar is de kans om in één keer voor het praktijkexamen B te slagen met vier procent toegenomen.

Van de nieuwste ontwikkeling –de Rijopleiding in Stappen (RIS)– maakten vorig jaar ruim tienduizend leerlingen gebruik. Hun slagingspercentage lag bijna twintig procent hoger dan bij leerlingen met een traditionele rijopleiding. Het verschil wordt veroorzaakt door de gefaseerde opbouw van de RIS, waarmee het verkeersinzicht en de besluitvaardigheid van de aspirantrijbewijsbezitter toenemen.

Door de gestage groei van het aantal examens na een RIS- pleiding hadden deze het afgelopen jaar voor het eerst merkbaar invloed op het gemiddelde slagingspercentage.

Niet alleen het aantal examens voor de personenauto nam vorig jaar af. Het aantal afgenomen examens voor aanstaande beroepschauffeurs, bromfietsers en motorrijders lag in 2005 zes procent lager dan een jaar eerder, het aantal theorie- examens zeven procent. De belangstelling voor het verplichte taxiexamen kwam pas laat in 2005 op gang; uiteindelijk slaagden ruim 16.000 chauffeurs.
Categorie:
Tag(s):