woensdag, 22. maart 2006 - 16:06

Meer producten uit de winkel gehaald

Rotterdam

Binnen de Europese Unie (EU) worden producenten, importeurs en distributeurs steeds vaker geconfronteerd met 'product recalls' (terughaal-acties) en (import)verboden. Dit concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon Nederland. Aon schat de totale schade veroorzaakt door correctieve acties voor het Europese bedrijfsleven op enkele miljarden euro's.

Na een stijging van 20% in 2004, is het aantal door de EU als 'gevaarlijk' bestempelde producten in 2005, met 30% toegenomen tot een totaal van 3.921. Het gaat hierbij om relatief veel onveilige producten bestemd voor de Nederlandse markt, in absolute aantallen (166 producten) zelfs meer dan producten voor de Franse markt. Italië en Duitsland spannen echter de kroon met 716 respectievelijk 631 producten. Met name in de non-food sector is volgens Aon een sterke stijging (81%) van het aantal EU-meldingen ten opzichte van 2004 waarneembaar. Peter Hartman, Director Liability van Aon, wijt de sterke toename aan strengere Europese regelgeving op het gebied van product- en voedselveiligheid. 'Dat betekent overigens niet dat de producten automatisch onveiliger zijn geworden.

Volgens Hartman valt direct op dat het bij het grootste gedeelte van de meldingen producten van buiten de EU betreft: 'Meer dan 70% van de producten was niet-Europees.
Categorie:
Tag(s):