zaterdag, 29. april 2006 - 22:16

Meer vleermuizen in woonomgeving

Boxtel

Gelukkig zien we de vleermuis steeds meer terug in de bewoonde omgeving. Kennelijk zijn er voor deze diersoort nog voldoende plekjes vinden om daarin te verblijven. De vleermuis heeft nu eenmaal niet veel ruimte nodig. Ook de kleinste soort is goed zichtbaar wanneer die zich in de vroege avond in zwenkende vaart in de avondlucht stort. Als het moet kan hij zich opvouwen tot het formaat van een luciferdoosje. Een spleet of gaatje is vaak voldoende om hem onderdak te bieden.

Veel mensen genieten van deze fladderende kleine dieren die in de schemering hun jacht naar insecten starten en daar tot de vroege ochtend mee doorgaan.

Vleermuizen maken geen nesten en knagen niet aan bouwmaterialen. In hun verblijfruimte klampen ze zich vast aan een oneffenheid en hangen zo tegen een muur of wand om daar overdag te slapen. De vleermuis is het enige vliegende zoogdier. Een bijzonder dier dus. Vanaf 1973 zijn alle soorten vleermuizen in Nederland bij wet beschermd.

Het zijn ook nuttige dieren. Zo eet bijvoorbeeld 1 vleermuis per jaar ongeveer een volle kruiwagen insecten. Dus als u niet van muggen houdt, kunt u de vleermuis dankbaar zijn.

Toch roept de vleermuis bij veel mensen nog steeds een gevoel van onbehagen of angst op. Dat is niet nodig, want vleermuizen zijn niet agressief of gevaarlijk. Ze zijn erg op zichzelf en vermijden zoveel mogelijk contact met hun levende omgeving. Hun sonarsysteem helpt hen daar feilloos bij.

In Boxtel wordt de biotoop van de vleermuis zowel binnen-, maar vooral buiten de bebouwde kom beschermd en bevorderd.
Provincie:
Tag(s):