donderdag, 21. december 2006 - 8:47

Megaproject waterfront Harderwijk

Harderwijk

De realisering van het megaproject Waterfront Harderwijk gaat vrijdag 22 december 2006 van start. Ervan uitgaand dat de gemeenteraad donderdag 21 december 2006 de gunning goedkeurt zetten de gemeente Harderwijk en het consortium Johan Matser/TBI Bouwgroep/Boskalis vrijdag hun handtekening onder een megacontract voor de ontwikkeling van de Boulevard, het havengebied en omgeving.

Met het Waterfront Harderwijk zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid.

Namens de provincie Gelderland is gedeputeerde René van Diessen bij de ondertekening aanwezig. De provincie is al vele jaren financieel en met menskracht intensief bij het Waterfront Harderwijk betrokken. Van Diessen: “Dit unieke project is een geweldige impuls voor de regionale economie, het toerisme en de woningbouw. De provincie heeft dan ook fors in de planontwikkeling geïnvesteerd.�

Alle kansen van een stad aan het water samengebald in één visie. Dat is het Waterfront Harderwijk. Met het nieuwe Waterfront krijgt de kustlijn van Harderwijk uiteindelijk over vijf kilometer lengte een totaal ander aanzien. De stad richt zich weer naar het water. Enkele grote storende barrières verdwijnen, zoals de uitgestrekte parkeerterreinen rond het Dolfinarium aan de Boulevard en een verouderd industriegebied.

De nieuwe Boulevard, straks twee keer zo lang, wordt een aantrekkelijk flaneergebied met tussen de Vischpoort en het Dolfinarium een nieuwe binnenhaven, winkels, horeca, vrijetijdsvoorzieningen en een openbaar strandeiland. De overeenkomst omvat verder 700 woningen aan en in het water, drie parkeergarages voor 1800 auto’s, een nieuwe jachthaven met 450 ligplaatsen, ruimte voor leisure en een watersportboulevard.

De ontwikkeling en realisering van deze onderdelen, het grootste en meest beeldbepalende deel van het Waterfront Harderwijk, wordt gegund aan het consortium Johan Matser/TBI Bouwgroep/Boskalis.

Het Waterfront Harderwijk kent meer onderdelen. Uiteindelijk verrijzen er ruim 1.600 karakteristieke koop- en huurwoningen aan het water in diverse prijsklassen. Voor watergebonden bedrijven legt Harderwijk een nieuw bedrijventerrein Lorentzhaven (22 hectare) aan. Richting Hierden wordt samen met Natuurmonumenten 140 hectare natuurgebied ontwikkeld.
Provincie:
Tag(s):