zaterdag, 14. oktober 2006 - 14:14

Mensenhandel ingebed in corrupte criminele structuur

Leeuwarden

De politie verdient complimenten voor de vindingrijke wijze waarop zij een vinger wist te krijgen achter het mensenhandelcircuit, zo meldt VluchtelingenCollectief. ‘Het is misschien een kleine stap om meer zicht te krijgen op de enorme mensenhandel in West-Afrika.’

VluchtelingenCollectief doet deze uitspraak, nadat de politie afgelopen week 8 meisjes, waarvan er twee tussen de 14 en 16 jaar en afkomstig uit Friesland, uit de handen van vrouwenhandelaren heeft gehaald.

De organisatie maakt zich ernstige zorgen om het lot van de 8 AMA's, omdat de bescherming van slachtoffers van vrouwenhandel nog steeds onvoldoende is. Het accent ligt nog steeds te veel op de opsporing, terwijl enkel veiligheid wordt geboden tijdens het lopende onderzoek. VluchtelingenCollectief zegt dan ook de zaak met belangstelling te zullen volgen.

Uitzetting naar Nigeria kan voor slachtoffers van vrouwenhandel fatale gevolgen hebben, maar onttrekking aan het circuit kan evenzo rampzalige gevolgen hebben voor achtergebleven familieleden. De kans is zelfs aanwezig dat een familielid zal worden gedwongen om de plaats in te nemen omdat een schuld hoe dan ook moet worden ingelost.

VluchtelingenCollectief beschouwt de Afrikaanse mensenhandel overigens meer als "ingebakken in de totaal verrotte, corrupte en criminele structuur" dan als een professioneel en goed georganiseerde misdaadorganisatie. Zij is van mening dat het probleem niet hier in Europa opgelost kan worden.

Lees ook Verdachten van mensenhandel opgepakt
Provincie:
Tag(s):