maandag, 4. september 2006 - 17:38

Met 331 kilometer van Amsterdam naar Rotterdam

Rotterdam

Maandag werden voor het eerst de hogesnelheidstesten uitgevoerd op het HSL-tracé tussen Hoofddorp en Rotterdam. Een speciaal omgebouwde Thalys voert de komende drie weken testen uit met een maximale snelheid van 300 kilometer per uur. Vandaag werd een snelheid gehaald van maar liefst 331,1 kilometer per uur.

De Thalys zal integrale testen uitvoeren op het nieuwe HSL-spoor. Daarbij zullen de aparte componenten als spoor, bovenleiding en communicatiesystemen als geheel worden getest, waarbij de snelheid steeds verder wordt opgevoerd.

De testen met de Thalys zijn een laatste stap in het testprogramma van aannemer Infraspeed. De afgelopen maanden zijn op het spoor van de HSL-Zuid door twee dieseltreinen en twee elektrische treinen uitgebreide deeltesten uitgevoerd, met een positief resultaat. Het spoor, de dekking van het communicatiesysteem GSM-R, de bovenleiding en de werking van de zendbakens voor het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS zijn daarbij apart beproefd. Afgelopen maand testte een Thalys met succes de stilstanddetectie in de speciaal voor de HSL-Zuid geboorde tunnel onder het Groene Hart.

Als de testen met goed gevolg worden afgesloten, kan begonnen worden met de afrondende werkzaamheden en de ombouw van het spoor bij Rijpwetering. Het spoor is daar, over een lengte van ongeveer 500 meter, door de slechte bodemgesteldheid verschoven. De ombouw vindt nu plaats om de herstelwerkzaamheden in een latere fase, wanneer het commercieel vervoer al van start is gegaan, te voorkomen.
Na deze werkzaamheden kan vervoerder HSA, een alliantie van NS en KLM, beginnen met haar testen.

Op het zuidelijk deel van het HSL-tracé, tussen Rotterdam en de Belgische grens, is de testfase van aannemer Infraspeed reeds afgerond en is het spoor opgeleverd aan de Nederlandse Staat. Hier is de HSA inmiddels gestart met de eerste testen.
Provincie:
Tag(s):