zondag, 30. juli 2006 - 19:34

'Met de vlam in de pijp'

Assen

Het Truckstar Festival is met zijn 2.000 vrachtwagens en 65.000 bezoekers het grootste transportfeest van Europa. Het laatste weekend van juli wordt het TT-circuit in Assen traditiegetrouw omgetoverd tot een heus chauffeursdorp. Op vrijdagochtend rolden de eerste trucks al binnen om pas zondagavond de poort weer te verlaten.

Het Truckstar Festival is enige echte chauffeursfeest in Nederland. Maar ook voor de ‘gewone’ bezoekers was er genoeg te beleven. Truck pulling, truckraces, een trial demonstratie van Alex van den Broek, en ook Jan Lammers die zijn racewagen de sporen geeft.

Het hoogtepunt van de zondag was wel de verkiezing van de mooiste truck van Nederland: Het werd de tankwagen ( een Scania R500) eigendom van Jan de Bruyn. Tot de mooiste special paint truck van Europa werd de, nog dagelijks in bedrijf zijnde, DAF XF95 van Paul Cecil uit Engeland. De trekker is beschilderd met afbeeldingen van het familiebedrijf. Op de schitterende XF95 staan niet alleen alle vrachtwagens waarmee de firma heeft gereden, ook de oprichter en directieleden van het transportbedrijf staan er op afgebeeld.

Dat het festival enorm leeft was wel duidelijk, langs de A28 stonden zondagmiddag rond 17.00 uur dikke rijen met truckliefhebbers te wachten op de uittocht van de karavaan. Ieder viaduct en iedere benzinepomp stond vol met mensen die met kinderen, parasols, stoeltjes en koelboxen zaten te wachten. Als er een vrachtwagen langs kwam bedankte deze de kijkers door even te toeteren en alle lichten aan te doen, wat beloond werd met een luid applaus.
Provincie:
Tag(s):