zondag, 6. augustus 2006 - 21:13

Met Staatsbosbeheer erop uit

Borger

Staatbosbeheer gaat van het “zomerbos� genieten, en u kunt mee.
Staatsbosbeheer organiseert een wandeling voor jong en oud op woensdag 9 augustus a.s., de wandeling start om 14.00 bij het Boomkroonpad en duurt ongeveer twee uur.

De zomer is de mooiste tijd van het jaar. De beuken staan zwaar in het blad en ook de lariks en de douglas kleuren al donkerder. De uitgesproken "bosgeur" is overal duidelijk aanwezig. De drukte van zingende voorjaarsvogels en de roep van hongerige jongen is achter de rug. Het lijkt alsof zich een "zomerrust" over het bos heeft uitgespreid, maar dat is schijn. Voor de scherpe waarnemer is er overal nog activiteit.

Aan de rand van het heideveld jagen jonge boomvalken achter snelle libellen aan. Het luide gekrijs van jonge Vlaamse gaaien klinkt schel tussen de bomen. Ook het gezoem van de vele bijen trekt onze aandacht, want de heide bloeit! Eerst de dopheide, die bloeit in juli. De roze bloempjes steken fel af tegen het grijze groen van de struikheide, deze bloeit in augustus en september.

Niet alleen naar de levende natuur gaat onze aandacht uit. In boswachterij Gieten Borger zijn verschillende archeologische monumenten te vinden. Er is zelfs een speciale wandelroute voor. Ook daarover vertelt de boswachter meer. Nieuwsgierig geworden? Kom dan mee, op stap met de boswachter!

Het zomerbos laat de verschillende vogelgeluiden horen. Zo is de roodborst altijd te horen, een twinkelende zang die overal bovenuit komt. De verschillende soorten spechten laten hun roep horen , het duidelijke kliooo,kliooo is de zwarte specht die met name in de wat donkere bossen te horen is. Het miauwen van de buizerd doet soms denken aan een kat die laat weten dat ze trek heeft.

Planten als de vingerhoedskruid geven hun bloemen prijs aan de vele insecten die op de uitnodiging ingaan. Vele uitingen van de natuur die de boswachter zal benoemen en u op deze wijze een prachtige wandeling zal bezorgen waarbij ook zeker ruimte zal zijn voor de sirene stilte van het zomerbos.

In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelding vooraf vereist; tel. 0592-377305. Kosten voor deze middag: volwassenen € 2,50 en kinderen €1,00 .
Provincie:
Tag(s):