woensdag, 21. juni 2006 - 18:01

Mexico na nederlaag zeker van achtste finales

Portugal of Mexico is in de achtste finales de tegenstander van het Nederlands elftal. Portugal was al zeker van plaatsing, maar Mexico wist zich vandaag ook te kwalificeren. Het verloor wel van Portugal (2-1), maar het zag concurrent Angola met 1-1 gelijk spelen tegen Angola, zodat ook het voetbalgekke Mexico een ronde verder is.

De eerste helft was een zeer aantrekkelijke wedstrijd voor de supporters in Gelsenkirchen. Portugal, dat de spelers met een gele kaart op de bank hield, had in de beginfase het betere van het spel.

Al na vier minuten stond de 1-0 op de borden. Simao Sabrosa, vervanger van Cristiana Ronaldo, hield op de linkervleugel drie verdedigers bezig en gaf een slim passje op ploeggenoot Maniche. De middenvelder bedacht zich geen moment en schoot met binnenkant voet de bal snoeihard tegen de touwen. Mexico antwoorde gelijk door middel van Omar Bravo, maar de aanvaller zag zijn inzet centimeters naast het doel van Ricardo gaan.

De meest ervaren man aan Mexicaanse kant, Rafael Marquez, stond aan de basis van de tweede Portugese treffer. De verdediger van FC Barcelona raakte totaal onnodig binnen het eigen zestienmetergebied de bal met de hand, zodat scheidsrechter Lubos Michel niets anders kon doen dan naar de stip te wijzen. Simao wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal achter Oswaldo Sanchez.
Portugal leek uit te lopen op een simpele overwinning, maar Fonseca dacht daar anders over. Vijf minuten na het doelpunt van Simao kopte hij op knappe wijze de aansluitingstreffer binnen.

Omar Bravo, die in de eerste twee wedstrijden nog zo'n goede indruk had gemaakt, kreeg na een uur spelen de ideale mogelijkheid om zijn land op gelijke hoogte te schieten: vanaf de strafschopstip wel te verstaan. Ricardo staat bekend als een penaltykiller, maar hoefde deze keer weinig moeite te doen om zijn doel schoon te houden. Bravo raakte de bal namelijk totaal verkeerd en zag zijn schot huizenhoog overvliegen.

Vlak daarna kreeg Perez van Michel een rode kaart, zodat het voor Mexico nog wel erg moeilijk werd om de 2-2 te maken. Dat gebeurde uiteindelijk dan ook niet, zodat Portugal zich groepswinnaar mag noemen. Door het gelijke spel van Angola tegen Iran (1-1), is ook Mexico zeker van de achtste finales.
Vanavond is na de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië bekend wie de tegenstanders zijn.