maandag, 15. mei 2006 - 23:11

Mijnhistorie komt boven drijven

Heerlen

Zondagavond hebben boorlieden van het Mijnwaterproject in Heerlen een mijngang op 700 meter diepte bereikt onder de wijk Hoensbroek. Hiervoor hebben ze ruim twee maanden nodig gehad.

De oude mijngang is gevuld met warm water dat -naar verwachting- gebruikt wordt voor de verwarming en de koeling van de nieuwbouwwijk Heerlerheide. Wethouder Riet de Wit van Heerlen: “Dit is geweldig nieuws! Het is fascinerend dat we na decennia weer terug zijn op de plek waar ooit mijnwerkers zo hard gewerkt hebben.�

Het raken van de mijngang maakt een einde aan diverse onzekerheden. Onbekend was namelijk wat de boor op de lange weg naar beneden allemaal tegen zou komen. Het boorgat kon instorten (wat ook gebeurde) en het is bekend dat in de gemijnde peilers nog allerlei achtergelaten materialen, zoals stalen platen, zouden kunnen liggen. Bovendien is de mijngang gestut met 14 cm dikke stalen balken. De boormanager verwacht over ongeveer twee weken de volgende mijngang te raken.

De boring maakt onderdeel uit van het Europese Minewaterproject. Met Heerlen als lead-partner, wordt op Europese schaal bekeken of het haalbaar is hele wijken te warmen en te koelen met behulp van mijnwater. Voor Heerlen past het project goed bij het streven zich te richten op nieuwe energie. Vanwege de grote waarde van het Mijnwaterproject voor alle voormalige mijngebieden in Europa, wordt het project gesteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie. De totale kosten van het project bedragen € 20 miljoen. Interreg IIIB levert hieraan een bijdrage van 48%.
Provincie:
Tag(s):