dinsdag, 11. juli 2006 - 13:04

Milieudefensie wil slachterij van buitenwereld afsluiten

Boxtel

Milieudefensie is voornemens om op 25 juli de grote
slachterij van Vion Food Group in Boxtel volledig van de buitenwereld af te sluiten. Dat maakt Milieudefensie vandaag per brief aan de directie bekend. Het Nederlandse bedrijf, 100 procent eigendom van de boerenlobbyorganisatie ZLTO, is de grootste vleesproducent van Europa. Milieudefensie wil dat het bedrijf stappen onderneemt om de misstanden bij de teelt van veevoersoja in Brazilië uit te bannen.

Milieudefensie probeert Vion al bijna een jaar op diverse manieren van deze misstanden te overtuigen, maar het bedrijf wijst elke verantwoordelijkheid van de hand.

Milieudefensie kondigt zijn blokkade vooraf aan, om Vion in staat te stellen de voor die dag geplande veetransporten af te gelasten en daarmee onnodig dierenleed te voorkomen. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'Bij dit bedrijf worden dagelijks grote aantallen varkens afgeleverd. Wij willen natuurlijk voorkomen dat die dieren door onze blokkade urenlang in vrachtwagens langs de weg komen te staan.'

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek, in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid, dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert. Deze is afkomstig uit gebieden waar sprake is van kap van tropische bossen, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Negentig procent van de soja die Nederland importeert dient als veevoer.

De ontbossing van het Amazonegebied is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2004 is er ruim 26.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit betekent dat er elke dag een natuurgebied, groter dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe tegen de vlakte gaat. Soja is daarmee de belangrijkste bedreiging voor het Amazonegebied. Op het grootste deel van de zo verkregen nieuwe landbouwgronden wordt dit gewas verbouwd.
Provincie:
Tag(s):