dinsdag, 11. juli 2006 - 16:33

Militair Luchtvaartmuseum terug naar de bakermat

Soesterberg

De Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, heeft een besluit genomen over de herinrichting van het museaal bestel Defensie. Alle defensiemusea worden in de toekomst ondergebracht in de Stichting Nationaal Militair Museum (NMM). Het Militair Luchtvaart Museum (Soesterberg) en het Legermuseum (Delft) gaan op de Vliegbasis Soesterberg een nieuw museum vormen.

De collectie van het MLM zal over enkele jaren verhuizen naar de Vliegbasis Soesterberg, waar zij zal worden samengevoegd met die van het Delftse Legermuseum. Het nieuwe museum zal gebruik gaan maken van een aantal bestaande hangars, waar omheen nieuwbouw is gepland. Op die wijze ontstaat een nieuw museum dat niet alleen de beide krijgsmachtdeelcollecties volop recht zal doen, maar dat tevens ook kwalitatief hoogwaardige krijgsmachtbrede presentaties zal verzorgen. Het Militair Luchtvaart Museum is ingenomen met deze beslissing.

Het nieuwe defensiemuseum wordt gesitueerd op een centrale plek in Nederland, in een omgeving die van oudsher sterk gestempeld is door Land- en Luchtmacht en die in tal van opzichten ook de sporen draagt van dat defensieverleden. Eén van de uitdagingen van het nieuwe museum zal ook zijn om vanuit het museum een verbinding te leggen met deze fysieke restanten in het landschap. Tevens biedt de terugkeer van het MLM naar de vliegbasis, een uitstekend middel om de herinnering levend te houden aan de bakermat van de Nederlandse luchtvaart. Het Defensiemuseum zal naar verwachting in 2011 voor publiek open gaan .
Provincie:
Tag(s):