dinsdag, 13. juni 2006 - 18:02

Militairen en automobilisten niet vervolgd voor aanrijding A28

Assen

De automobilisten die betrokken waren bij de massale kettingbotsing op de A28 worden niet vervolgd. Die beslissing heeft het Openbaar Ministerie in Assen genomen. Op de A28 werden op 18 januari 2006 de bestuurders van 68 auto’s verrast door plotseling slecht zicht.

De oorzaak daarvan was rookontwikkeling. De rook was afkomstig van rookpotten, die op een nabijgelegen oefenterrein werden gebruikt door militairen. De rookontwikkeling was zo hevig en plotseling, dat geen van de automobilisten een duidelijk verwijt kan worden gemaakt voor betrokkenheid bij het verkeersongeluk.

Volgens het parket van Arnhem, die militairezaken behandeld, zijn de militairen ook niet schuldig aan het ongeval. Door de weersomstandigheden trok de rook de snelweg op en de militairen konden achteraf gezien hier niets aan doen. tevens zijn de richtlijnen, die gelden voor het afsteken van de rookpotten, nageleefd.

Onderzoek politie en Kmar
Na het ongeval is meteen een uitgebreid onderzoek ingesteld. Het KLPD heeft het ongeval op de linkerrijbaan (richting Hoogeveen) onderzocht. De VOA van de korpsen Drenthe en Groningen, de botsing op de rechterrijbaan (richting Groningen). In totaal waren tientallen verkeersdeskundigen van de politie bij het onderzoek betrokken. Zij hebben onderzoek gedaan naar op het wegdek aangetroffen sporen en de technische staat van alle betrokken voertuigen. Ook zijn er foto’s gemaakt, die zijn gebruikt voor uitgebreide analyses met behulp van gedetailleerde tekeningen.

Uiteraard zijn ook de bij het ongeluk betrokken mensen door de politie gehoord. Dat is deels gedaan door de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Regiopolitie Drenthe. Het aantal betrokken auto’s, getuigen en de veelheid aan sporen maakten het onderzoek buitengewoon complex. Daarom heeft het onderzoek veel tijd gevergd.
Provincie:
Tag(s):