vrijdag, 3. november 2006 - 9:03

Miljoenen witgewassen in Haagse tabakswinkel

Den Haag

In een postagentschap annex tabakswinkel in De Haag is de afgelopen jaren vermoedelijk ruim 90 miljoen euro misdaadgeld gewisseld. Grote bedragen aan kleine coupures werden voornamelijk gewisseld in biljetten van 500 en 200 euro voor waarschijnlijk Colombiaanse drugshandelaren. Dit maakt het OM vrijdag bekend.

Dat is gebleken in een onderzoek door de Nationale Recherche naar het witwassen van crimineel verkregen gelden. De 44-jarige beheerder van het postagentschap en een aanbieder van te wisselen geld, een 42-jarige man, zijn woensdag in De Haag aangehouden.

De beheerder wordt verantwoordelijk gehouden voor het onrechtmatig optreden als geldtransactiekantoor en het witwassen van geld, waarvan hij redelijkerwijze kon vermoeden dat het van misdaad afkomstig was. Een deel van de administratie van het postagentschap is in beslag genomen.

In Amsterdam zijn dezelfde dag drie Colombianen aangehouden, twee mannen en een vrouw, die betrokken zijn bij de wisselpraktijken en de uitvoer van het geld naar het buitenland. In de woning van de verdachten in Amsterdam trof de politie 309.000 euro aan cash geld aan. Bovendien bleek achter het rooster van een koel/vriescombinatie een machinepistool, een zogenaamde babyuzi met munitie, een geluiddemper en twee patroonhouders, verborgen.

De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):