maandag, 4. september 2006 - 22:51

Minister van der Hoeven opent NAi Maastricht

Maastricht

Minister van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de cultuurportefeuille overgenomen en gaat zich de komende tijd nadrukkelijk met cultuur bezighouden. Een van haar eerste activiteiten was afgelopen zaterdag. De minister mocht het nieuwe Nederlands Architectuurinstituut in Maastricht openen.

Dit kersverse museum wordt het Centrum voor architectuur en vormgeving in het hart van de Euregio. Gevestigd in de Wiebengahal, tegenover het Bonnefantenmuseum, wil het NAi? Maastricht spil zijn van de discussie over het verleden, heden en toekomst van de vormgegeven leefomgeving van de Euregio.

Primaire taak is het presenteren van tentoonstellingen. Daarnaast gaat het instituut door het organiseren van lezingen en debatten een platformfunctie vervullen op het gebied van architectuur en vormgeving.

Op de begane grond van de Wiebengahal, in de zogenaamde Kolommenzaal, worden drie wisseltentoonstellingen per jaar getoond. Eé® tentoonstelling is gericht op de Euregio, é©® met de nadruk op vormgeving en design en é©® over architectuur en stedenbouw. Van 3 september 2006 tot en met 14 januari 2007 is hier 'New Faces in European Architecture: David Adjaye, J?Mayer H., PLOT=BIG+JDS, SeARCH' te zien. Elk van deze architecten profileert zich in eigen land en internationaal met opmerkelijke ontwerpen voor zowel woningbouw als culturele utiliteitsbouw en zet daarmee een nieuwe standaard voor architectuur in Europa.

'Van Cuypers tot Coenen - Architectuur en Landschap van Zuid-Limburg 1750-2050', vanaf 3 september 2006.
Op de derde verdieping, in de Bogenzaal, is de semi-permanente tentoonstelling 'Van Cuypers tot Coenen - Architectuur en Landschap van Zuid-Limburg 1750-2050' te zien. Climax van deze presentatie is een serie projecten van Limburgse bouwmeesters die probeerden een brug te slaan tussen oud en nieuw en daarbij naar een eigentijdse interpretatie van regionale tradities zochten.
Provincie:
Tag(s):