dinsdag, 8. augustus 2006 - 15:09

Mobiele Werkplaats vergroot veiligheid baanwerkers

Dordrecht

ProRail en VolkerRail hebben dinsdag in Dordrecht de Mobiele Werkplaats voor onderhoud aan het spoor gepresenteerd. De mobiele werkplaats is ontwikkeld om de veiligheid voor baanwerkers te verbeteren en de hinder voor het treinverkeer te verminderen. Daarnaast kan door de inzet van de werkplaats sneller en comfortabeler worden gewerkt.

De mobiele werkplaats bestaat uit een 25 meter lange wagon, zonder vloer en wordt vooral ingezet voor kleinschalig onderhoud. Daarbij valt te denken aan inspecties, werk aan wissels, handmatig slijpen van spoorstaven en vernieuwen van lasverbindingen. Van half augustus tot eind september wordt de nieuwe werkplaats getest op de emplacementen van Apeldoorn en Zutphen.

De mobiele werkplaats is voorzien van water, elektriciteit en alle gereedschappen en onderdelen die baanwerkers nodig hebben. Bijzonder is ook dat de wanden van de wagon in breedte verstelbaar zijn zodat in de werkplaats maximale bewegingsvrijheid ontstaat. Het dak heeft een lichtdoorlatend zeil en de wanden zijn voorzien van ramen. Hierdoor ontstaat geen opgesloten gevoel en zijn de baanwerkers toch beschermd zijn tegen regen en wind.

ProRail stimuleert deze nieuwe ontwikkeling voor het onderhoud van het spoor om de veiligheid van baanwerkers te verhogen en de hersteltijd van defecten en onderhoud van het spoor te bekorten. Dit komt de beschikbaarheid van het spoor ten gunste. Zowel voor het personen- en goederenvervoer. ProRail heeft bij de ontwikkeling van de mobiele werkplaats nauw samengewerkt met VolkerRail en Movares. Veiligheid voor de baanwerkers en sterk verbeterde ergonomie zijn de grote voordelen van deze mobiele werkplek.
Provincie:
Tag(s):