woensdag, 20. september 2006 - 9:06

Modelstoomdag in Industrion

Kerkrade

Zondag 24 september a.s. staat Industrion onder stoom.De jubilerende Stoomgroep Limburg (SGL), die dit jaar haar 25e verjaardag viert, toont die dag, samen met Stoomgroep Zuid uit Noord-Brabant, een bijzonder uitgebreide collectie modellen.

Tijdens de Modelstoomdag demonstreren de leden van de SGL door hen zelf gebouwde modellen. Er zijn modellen te zien van treinen, tractoren, machines en zelfs van een straalmotor. Alle modellen worden aangedreven door stoom en worden onder stoom gebracht met gas, spiritus of soms zelfs nog met echte kolen.

In de Expo van Industrion legt de SGL speciaal voor de Modelstoomdag een spoorbaan aan, waarop kleine modellen van stoomlocomotieven (schaal 1:32) rijden. Ook buiten op het plein voor Industrion komt, als het weer het toelaat, een spoorbaan te liggen, waarop een stoomtreintje rijdt. Kinderen kunnen een treinreis maken op het wagonnetje.

Ook worden demonstraties in het fijne metaalbewerken gegeven en is er een leverancier van modelbouwmaterialen aanwezig. Stoomgroep Holland is aanwezig met een stand met werktekeningen en tijdschriften over modelbouw.

Natuurlijk is ook Industrion open voor bezoek. Ter vergelijking met de kleine stoommodellen zijn hier echte stoommachines in werking te zien. In het thema mijnbouw in de vaste presentatie ontdekt men hoe steenkolen voor het onder stoom brengen van machines werden gewonnen. Kinderen kunnen zelf aan de slag met techniek en modelbouw met behulp van een Science Box. Zo bouwen ze zelf een rijdende auto van plexiglas of maken ze een stoomorgel met het geluid van een stoomlocomotief. In de ontdektuin van Industrion experimenteert de bezoeker met geluid, krachten en transport.

Sinds kort is ook de TWIKE te huur bij Industrion. Met deze ultramoderne lichtgewicht elektromobiel kunnen bezoekers een tocht maken door Parkstad en het heuvelland.
Provincie:
Tag(s):