donderdag, 30. maart 2006 - 9:32

Mogelijk acties bij Nedcar

Born

FNV Bondgenoten wil zo snel mogelijk een gesprek met president-directeur Zetsche van DaimlerChrysler over het besluit de productie van de Smart ForFour te stoppen bij Nedcar in Born. Levert het gesprek onvoldoende op, dan volgen er acties. De Smarts die nog in de Limburgse fabriek worden gemaakt, zullen door de werknemers worden ‘gegijzeld’. Dit zegt Wiel Crins van de vakbondsafdeling bij Nedcar.

Volgens Crins moet er een alternatief komen als de productie van de Smart wegvalt. De FNV-man laat weten dat de acties expliciet tegen DaimlerChrysler zijn gericht en niet tegen autofabrikant Mitsubishi, het tweede automerk dat in Born wordt geassembleerd.

Crins beschuldigt het Duits-Amerikaanse autoconcern van bedrog, aangezien ze met Mitsubishi een overeenkomst tot 2010 zouden hebben voor de productie van de Smart. Het stopzetten van deze productie zal volgens de FNV (weer) banen gaan kosten.

In augustus vorig jaar schrapte Nedcar in overleg met FNV Bondgenoten nog 668 van de 4000 arbeidsplaatsen, nadat DaimlerChrysler had afgezien van zijn voornemen om de helft van de aandelen van Mitsubishi over te nemen. Het aantal ontslagen bleef beperkt tot 368, de overige 300 boventalligen kwamen in een detacheringspool.
Categorie:
Tag(s):