dinsdag, 22. augustus 2006 - 14:14

Mogelijk blauwtong in Woerden

Woerden

Op een verzamelplaats voor dieren in woerden zijn koeien mogelijk besmet met blauwtong. Bij enkele koeien is bloed afgenomen nadat in de media bekend werd dat er bij diverse bedrijven in Limburg blauwtong was uitgebroken. De dierenarts heeft nadat hij de bloeduitslagen binnenkreeg het ministerie geïnformeerd. Op dit moment worden bloedmonsters van de runderen elders onderzocht om definitieve uitslag te geven.

De gemeente zelf was nog niet op de hoogte van de mogelijke besmetting en erg verbaasd toen zijn maandagavond via het journaal op de hoogte werd gesteld. Hierop is maandagavond laat contact gezocht met het Ministerie van Landbouw en Visserij. Het is volgens de gemeente niet gebruikelijk dat verdachte gevallen worden gecommuniceerd.

De gemeente noch de dierenarts wilde uitspraken doen over de exacte locatie, wel liet de persvoorlichter van de gemeente weten dat er verhalen de ronde doen over een ‘verzamelplaats’. Blauwtong is bij runderen moeilijk te herkennen omdat ze niet dezelfde uiterlijke symptomen krijgen als schapen. Woerden heeft de draaiboeken al klaarliggen voor een eventuele uitbraak van de ziekte. Een vervoersverbod zal één van de maatregelen zijn.
Provincie:
Tag(s):