dinsdag, 7. november 2006 - 12:16

Molen Colijnsplaat krijgt nieuwe koningsspil

Colijnsplaat

Donderdag 9 november 2006 wordt de koningsspil van “De Oude Molen� in Colijnsplaat vervangen. De koningsspil is de centrale as, die door de molen van onder naar boven steekt en de door de wind aangedreven wieken verbindt met de molensteen. De koningsspil drijft het spoorwiel aan, dat op deze manier de snelheid op de molenstenen verhoogt.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door molenmakerij Joh. Hoefkens uit Middelburg. De Middelburgse molenmaker heeft de oude koningsspil in stukken gezaagd en verwijderd. Joh. Hoefkens kiest ervoor om deze vervanging, een gigantische operatie, met een grote kraan uit te voeren. In de kap van de molen wordt een gat gezaagd, waardoor de koningsspil verticaal van boven af in de molen wordt laat zakken.

De werkzaamheden starten omstreeks 11.00 uur . Ongeveer tussen 11.30 en 12.00 verwacht de restaurateur de koningsspil op zijn plek te hebben.

Deze vervanging vindt plaats in het kader van de regulier onderhoud van de molen. Dit kost ca € 10.000 per jaar. Door het tijdig uitvoeren van onderhoud en het regelmatig draaien blijft de molen in goede conditie. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Noord-Beveland.
In de loop van volgend voorjaar wordt de lange spruit vervangen.
Provincie:
Tag(s):