dinsdag, 14. november 2006 - 9:52

Momumentale hekwerken terug op Amsterdam CS

Amsterdam

In opdracht van Prorail en de NS worden op het dak van Amsterdam Centraal de monumentale hekwerken terug geplaatst. De zinken hekwerken moesten in Duitsland gegoten worden. Op woensdag 15 november om 01.00 uur worden de hekken met kranen op het dak gehesen en gemonteerd. Voor voorbijgangers komend vanaf het centrum, zullen de hekwerken een in het oog springend detail zijn, die het station een ander aanzicht geven.

In december 2005 zijn ProRail en de NS begonnen met het terugbrengen van de originele details van het stationsgebouw Amsterdam Centraal. Het ‘Gevleugeld Wiel’, het oorspronkelijke beeldmerk van vele spoorwegmaatschappijen, werd toen teruggeplaatst op de nok van de zuidelijke perronkap van het station.

Ditmaal worden, behalve de monumentale hekwerken, ook de ontbrekende medaillons op de rijtuigkappen teruggeplaatst. Volgend jaar worden de nog aanwezige medaillons, die vroeger dienden als bewegwijzering voor rijtuigen die goederen kwamen lossen, geschilderd en met bladgoud ingelegd.
Provincie:
Tag(s):