zondag, 1. oktober 2006 - 10:01

'Mond-op-snavel-beademing' voor vogels na brand

Zaandam

Bij een binnenbrand in dierenspeciaalzaak Faunaland in Zaandam zijn zondagmorgen een onbekend aantal vogels, cavia's en hamsters om het leven gekomen. Twee parkietjes bleken toch nog te leven en hebben na ‘mond-op-snavel beademing’ van twee agentes de brand toch overleefd. De oorzaak van de brand is brandstichting.

Rond 00.15 uur hoorden omwonenden van de Lobeliusstraat een klap en glasgerinkel. Even later bleek de dierenspeciaalzaak in brand te staan. De brandweer haalden snel alle dieren uit de hevig rokende winkel. Konijnen, cavia's, ratten en muizen werden in de frisse lucht gezet. Helaas bleken de meeste vogels, enkele cavia's en hamsters de brand niet te hebben overleefd.

Twee parkietjes bleken na enkele minuten in de frisse buitenlucht, toch naar adem te happen. Twee agentes bliezen lucht in de kleine snaveltjes en wonder boven wonder leken ze er weer boven op te komen. Alle dieren zijn door de dierenambulance overgebracht naar een dierenkliniek. Of de twee parkieten de nacht overleefd hebben is nog niet bekend.

Tijdens de brand zijn twee woonlagen boven de winkel uit voorzorg ontruimd. De bewoners konden na het blussen van de brand, rond 01.45 uur terug naar huis. De brand verwoestte een groot deel van de inventaris van de winkel.

De eigenaar van de winkel zou op zaterdag zijn bedreigd door een onbekende jongen. 'Ik steek je winkel in brand' riep hij zaterdagmiddag. De politie onderzoekt de zaak.
Provincie:
Tag(s):