zaterdag, 20. mei 2006 - 8:33

Mondriaan herleeft in Winterswijk

Winterswijk

Zondag 28 mei wordt in het centrum van Winterswijk een grote manifestatie georganiseerd waarbij de schilder en kunstenaar Piet Mondriaan een centrale rol speelt. Mondriaan heeft een deel van zijn jeugdjaren in Winterswijk gewoond en zijn sporen zijn nog altijd zichtbaar.

Eerder deze maand is het eerste monument ter wereld voor deze kunstenaar onthuld bij de gerestaureerde Tricot. In navolging hierop staan de evenementen op deze dag: Dag van het Park, Multi-Culti en koopzondag in het teken van Mondriaan en 'kunst’ in de brede zin van het woord.

Wat begon als evenement ‘Dag van het Park’ is uiteindelijk uitgegroeid tot een grootschalig evenement waaraan ook Multi-Culti en de plaatselijke winkeliers hun steentje hebben bijgedragen. Een echte Mondriaanliefhebber mag de activiteiten in Winterswijk beslist niet missen. Maar ook andere bezoekers zullen genieten van het programma!

De gemeente organiseert de Dag van het Park in samenwerking met diverse organisaties zoals de VVV, Stichting Bevordering Winterswijk, Adviescommissie Cultuurhistorie en Adviescommissie Beeldende Kunst. Vanaf 11.30 zijn er in het park Willink, de Scholtenbrug en de oude begraafplaats (Singelweg) en de Notaristuin allerlei activiteiten, zoals koeien schilderen, een graffiti wand spuiten door jongeren, ambachtelijke werken demonstreren etc.

Ook is er volop muziek en dans te zien op het podium in de Scholtenbrug. Verhalenverteller Henk Schurink vertelt een aantal verhalen waarin Mondriaan ter sprake komt. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van kunst met 'groen' dat door verschillende hoveniers wordt gemaakt. En vanuit een hoogwerker kan het park eens van een andere hoogte worden bekeken.

Op de oude begraafplaats is het baarhuisje opengesteld en kan o.a. worden geschilderd en is de kunst van het beeldhouwen worden aanschouwd. In de Notaristuin wordt informatie gegeven over de opknapbeurt van dit park en zijn er diverse leuke activiteiten voor jong en oud. Hoewel Museum Freriks buiten het centrum ligt is dit ook zeer de moeite waard. In het museum hangen permanent een aantal werken van Mondriaan. Momenteel is er ook een expositie te zien van de kunstenaars van Artwork die het Mondriaan Monument hebben gerealiseerd.

Het initiatief 'multi-cultureel' komt voort uit een overleg dat de burgemeester enkele keren per jaar heeft met vertegenwoordigers van etnische groeperingen en het wijkwerk in Winterswijk. Om het niet alleen bij praten te laten is er voor gekozen om dit jaar gezamenlijk een multi-cultureel evenement te organiseren. De bedoeling daarvan is om de inwoners en bezoekers van Winterswijk op een gevarieerde, creatieve en informatieve manier te laten kennismaken met de cultuur van onze medelanders.

Het programma start om 13.00 uur en bestaat o.a. uit henna op handen tatoeëren, Marokkaanse schilderkunst, vliegergevechten, schilderijententoonstelling, traditionele Turkse spelletjes, workshop airbrushen (o.a. een Mondriaan). Ook muziek en dans ontbreken natuurlijk niet. Er is een verkoopstand waar Surinaamse gerechten en drankjes worden verkocht maar ook andere culturen bieden hapjes aan.

Het Graafschap College Winterswijk presenteert 'Inburgering andersom'. Er is een informatiestand van Gilde Winterswijk met o.a. workshops kalligraferen, aquarelleren en houtsnijwerken. Tevens kunnen geinteresseerden bij Gilde Winterswijk terecht voor het onder begeleiding lopen van de Mondriaanroute. En voor een andere kijk op Winterswijk is het mogelijk van 14.00 tot 17.00 uur de toren van de Jacobskerk te beklimmen.

Winterswijk heeft één van de grotere koopcentra van de Achterhoek. Er is een uitgebreid winkelaanbod, voor iedere smaak en voor iedere behoefte is wel iets te vinden. De winkels zijn vanaf 12.30 uur geopend in het gezellige winkelcentrum. Ook zijn er volop leuke restaurantjes. Ook de winkeliers laten Mondriaan in de maand mei op geheel eigen wijze zichtbaar terugkomen. Het centrum is momenteel een ware galerie met Mondriaan.

Op de website van de gemeente www.winterswijk.nl is speciaal voor de Mondriaanmaand een linkje gemaakt met informatie over de kunstenaar, maar ook over alle activiteiten.
Provincie:
Tag(s):