donderdag, 31. augustus 2006 - 8:09

Mosselen bij afvaart van authentieke Mosselhengst

Stavenisse

Op vrijdag 1 september 2006 overhandigt burgemeester W. Nuis mosselen aan de eigenaar van de Jan Korneel, een authentieke Mosselhengst die die dag vanuit Stavenisse vertrekt naar de Belgische plaats Rupelmonde (aan de Schelde) waar dit antieke vissersschip in originele staat teruggebracht wordt.

De mosselen zijn een presentje voor de burgemeester van de Belgische gemeente Kruibeke waartoe de kern Rupelmonde behoort. De restauratie vindt plaats in het kader van een werkervaringsproject.

Een stalen replica van een Mosselhengst haalt de Jan Korneel vrijdag op in Stavenisse en begeleidt die naar Rupelmonde. Deze replica is eigendom van de Belgische stichting Tolerant. De Jan Korneel verrichtte zijn visserstaken vroeger als de Tholen 5. Het zeilschip is één van de vijf overgebleven authentieke Mosselhengsten. Drie daarvan worden gerestaureerd of wachten op restauratie. De Tholen 49 is reeds gerestaureerd en behoort toe aan de Stichting Behoud Hoogaars.

Rupelmonde ligt aan de Schelde. Op de gemeentewerf daar wordt de Jan Korneel gerestaureerd in het kader van een werkervaringsproject. Twee deskundige timmermannen, van wie er één brede ervaring heeft met de restauratie van oude schepen, leiden dit project. De restauratie wordt bekostigd door dit werkervaringsproject, de FNOV (Stichting Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen) en de eigenaar van de Jan Korneel, de heer R.W. Bringmann.

De heer Bringmann is inwoner van Duitsland. Hij bezit een woning in Stavenisse. In 1980 kocht hij de Jan Korneel en liet die tussen 1997 en 2000 al uitgebreid restaureren. Het schip heeft Stavenisse als ligplaats.
Provincie:
Tag(s):