dinsdag, 28. november 2006 - 11:33

Muggenplaag in Rotterdams ziekenhuis

Rotterdam

Het havenziekenhuis in Rotterdam heeft maandag en dinsdag alle operaties moeten opschorten. In twee van de drie operatiekamers zijn motmugjes aangetroffen. Omdat het ziekenhuis geen infectierisico kan nemen, is besloten de geplande operaties uit te stellen totdat zeker is dat de ‘plaag’ voorbij is. Dit aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

De sluiting van de operatiekamers treft totaal 22 patiënten. Hoe de motmuggen in het ziekenhuis terecht zijn gekomen wordt onderzocht.

Motmuggen zijn zwart, driehoekig van vorm, en tussen de 3 en 5 millimeter groot. Ze komen vooral voor op vochtige plekken zoals in afvoerbuizen van sanitaire installaties, W.C.'s, dakgoten, mesthopen, beerputten, etc. Een motmug kan snel voor een plaag zorgen. Ze leggen 10 tot 200 stuks eieren, die tussen de 20 tot 40 uur kunnen uitkomen. Binnen twee weken kan er een volwassen motmug tevoorschijn komen.

Voor zover bekend hebben de motmuggen nog geen infectierisico veroorzaakt. Of woensdag de operatiekamers weer in gebruik zullen worden genomen hangt af van de zorgvuldige bestrijding dat op dit moment plaatsvindt.
Provincie:
Tag(s):