woensdag, 15. februari 2006 - 8:45

Multifunctionele pick-up: Dodge Rampage

De Dodge Rampage is een conceptcar die een niet-traditionele pick-up laat zien. De Rampage biedt de mogelijkheden van een pick-up gecombineerd met een flinke binnenruimte.

De Rampage heeft de breedte van een Dodge Ram en de totale lengte van een Dodge Dakota en bezit een pak vernieuwingen om mensen en bagage mee te nemen. Die werden mogelijk dankzij het zelfdragende koetswerk, de voorwielaandrijving en een unieke onafhankelijke achterwielophanging. Zoals bij elke conceptauto van Dodge, springt ook hier het uiterlijk in het oog.

Om het tweeledige doel van een ruime cabine voor het hele gezin en de handigheid van een pick-up te bereiken, wijzigden de ontwerpers de verhoudingen van de pick-up drastisch. Het grootste deel van de Rampage wordt ingenomen door de ruime cabine, gevolgd door de laadruimte. De flinke ingekorte motorkap herbergt alsnog een 5.7 liter V8.

De toegang tot het interieur is uitzonderlijk. Wanneer een deur geopend wordt, klapt de drempel uit om een handige opstap te vormen. De voorste deuren scharnieren op klassieke wijze, terwijl de achterdeuren openschuiven. De instap wordt nog eenvoudiger door het ontbreken van de traditionele B-stijl. Om de in- en uitstap achterin te vereenvoudigen, werden handgrepen in de buitenzijde van de achterstoelen geïntegreerd.

De gekromde centrale console “zweeft� bijvoorbeeld boven het oppervlak van het dashboard. Die centrale console kan naar achteren getrokken worden en gedraaid worden naar zowel de bestuurder als de passagier om het navigatiesysteem, de climate controle of het entertainmentsystemen te bedienen. Het vrijstaande instrumentengeheel heeft een gelijkaardig uitzicht en beweegt mee met de verstelbare stuurkolom. Een dakconsole die van voren naar achteren loopt, omvat niet enkel bergvakjes en entertainmentfuncties, maar ook een speciale sfeerverlichting aan de randen. Naast die console lopen dakramen die achterin, maar ook voorin, voor welgekomen daglicht zorgen.

Met alle stoelen in gebruik kan de Rampage vijf personen vervoeren, maar dat is pas het begin van zijn veelzijdigheid. De rechtervoorstoel en de 60/40-achterbank kunnen in de vloer geklapt worden. Dodge werkt hiermee volgens het Stow’n Go principe dat we inmiddels uit de Chrysler Voyager kennen. Dit systeem beleeft hiermee voor het eerst zijn debuut in een pick-up. Zoals bij alle Stow´n Go-stoelen, wordt de ruimte onder de stoelen een handig bergvak voor allerlei spullen als de stoelen rechtop staan. De ruit achter de achterstoelen schuift weg in een tussenpaneel dat op zijn beurt kan wegklappen in het voorste deel van de laadbak. Met zowel dit middenpaneel als één of meerdere stoelen verwijderd, kunnen lange voorwerpen vervoerd worden zonder de achterklep te moeten openzetten.

De laadbak achter dat middenpaneel biedt vele mogelijkheden, zoals oprolbare bagagehaken en ingebouwde structuren om bagage en vast te zetten. De achterklep met drie posities; kan rechtop gezet worden, opengeklapt worden over een hoek van 98 graden of nog verder tot een hoek van 117 graden. In deze positie kan een in de klep geïntegreerd hellend vlak uitgeschoven worden om op eenvoudige wijze bijvoorbeeld crossmotoren of een quad te laden.
Categorie:
Tag(s):