vrijdag, 7. april 2006 - 10:41

Museum opent depots tijdens museumweekend

Soesterberg

Tijdens het Nationaal Museumweekend opent het museum, in navolging van het succes van vorig jaar, de museumdepots voor het publiek. De deuren van de normaliter niet toegankelijke depots op het Kamp van Zeist en de Vliegbasis Soesterberg gaan op 8 en 9 april open. Het museum biedt zijn bezoekers wederom de gelegenheid een aantal depots op het Kamp van Zeist en de Vliegbasis Soesterberg te bezichtigen. Voor het eerst in de lange geschiedenis van het museum worden ook enkele vliegtuigshelters open gesteld, die dateren uit de tijd van de Koude Oorlog en destijds zijn gebruikt door het Amerikaanse 32 Squadron.

Bij wijze van uitzondering zijn tijdens het Nationaal Museumweekend unieke vliegtuigen als de Beechcraft, de Catalina vliegboot en een Gloster Meteor Mk VII lestoestel te aanschouwen. ´Vliegtuigen die we graag aan het publiek tonen, maar waarvoor op dit moment helaas geen plek is in de museumhallen´, zo stelt directeur Jan Janssen.

De depots op de Vliegbasis Soesterberg herbergen vliegtuigen en grotere vliegtuigonderdelen. In het depot op het Kamp van Zeist is een grote collectie unieke vliegtuigmotoren te zien, waaronder een Rolls Royce Kestrel V motor, die in de nabije toekomst zal worden ingebouwd in de Fokker C-X, een project van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum. Eveneens zijn diverse straaljagermotoren te bezichtigen, zoals een General Electric J-47-GE-33 motor, waarmee de F-86K Sabre (´Kaasjager´) was uitgerust.
Provincie:
Tag(s):