vrijdag, 29. september 2006 - 15:13

Na installatie updates is computer nog niet veilig

Amsterdam

De Waarschuwingsdienst.nl signaleert een belangrijke trend in het uitbrengen van kwaadaardige programma.s, die veel schade kunnen toebrengen aan de computer en haar eigenaar. Steeds vaker worden virussen, wormen en andere schadelijke programma.s uitgebracht onmiddellijk nadat er nieuwe updates beschikbaar zijn gesteld door de softwareleverancier.

In de laatste zes maanden van 2006 is er een trend waargenomen dat nieuwe exploits bekend worden, vlak na het maandelijkse moment dat Microsoft haar nieuwste updates uitbrengt. In een aantal gevallen worden deze nieuwe exploits ook direct actief misbruikt op het internet.

Een exploit is een kwaadaardig programma, dat een kwetsbaarheid in een software product misbruikt om binnen te dringen op een computer. Met dit programma is het mogelijk identiteitsdiefstal of creditcardfraude te plegen, kunnen bankrekeningen leeggehaald worden of kan de computer onderdeel gaan uitmaken van een botnet. Een botnet is een netwerk van computers in de macht van de crimineel, waarmee internetsites worden platgelegd of waarmee spam verstuurd kan worden.

Een groot deel van de computergebruikers gebruikt Microsoft software. Wanneer daarin kwetsbaarheden zitten (waar de computercrimineel gebruik van maakt), zorgt Microsoft voor een update van het programma: normaal iedere tweede dinsdag van de maand. Ook tussentijds brengt het bedrijf updates uit, om zoveel mogelijk risico uit te sluiten.

De analyse van de Waarschuwingsdienst wijst uit, dat computercriminelen steeds vaker exploits inzetten, vlak nadat de maandelijkse of tussentijdse updates zijn uitgebracht. De gebruiker, ook degene die steevast (handmatig of automatisch) de updates installeert, is daarmee opnieuw onveilig tot ook hiervoor een nieuwe update wordt uitgebracht. Juist dit feit baart de Waarschuwingsdienst zorgen.

De Waarschuwingsdienst.nl waarschuwt en adviseert haar deelnemers over ernstige kwetsbaarheden en bedreigingen op het internet. Nu het aantal kwetsbaarheden toeneemt in Microsoft producten waarvoor niet direct een update beschikbaar is, maar ook omdat niet iedere computergebruiker lid is van de Waarschuwingsdienst.nl, adviseert de dienst om zeer regelmatig de site www.waarschuwingsdienst.nl te controleren. Hier is alle informatie te vinden over risico.s, kwetsbaarheden, maar ook specifieke tips en adviezen om de computer veilig te houden. De Waarschuwingsdienst.nl is een niet-commerciële, gratis dienst van de Nederlandse overheid
Categorie:
Tag(s):