maandag, 6. maart 2006 - 15:32

Naast Zorg ook Economie in vmbo Carrousel

Groningen

Op 13 maart geeft Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, het startschot voor vmbo Carrousel voor de sectoren Zorg en Welzijn en Economie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het bijzijn van vertegenwoordigers van verschillende Groningse scholen en bedrijven beginnen honderdvijftig vmbo-leerlingen aan een serie georganiseerde rondtochten langs erkende stagebedrijven. Het project heeft als doel vmbo-leerlingen hulp te bieden bij hun beeldvorming van beroepen. Daarmee kunnen zij een betere keuze maken voor een mbo-vervolgopleiding.

Vmbo Carrousel laat 150 leerlingen gedurende één week kennismaken met de sectoren Administratie, Economie, Handel en Zorg en Welzijn. De leerlingen gaan op bezoek bij de bedrijven en doorlopen een actief en aantrekkelijk programma waarmee ze inzicht krijgen in de beroepen en de opleidingen.

Ze hebben van 13 tot en met 17 maart lesvrij en verblijven dan een hele week in de praktijk. Vmbo Carrousel is bedoeld voor leerlingen uit de theoretische leerweg van alle sectoren uit klas drie. De leeftijd van de leerlingen is 14 tot 15 jaar. Op afgesproken data en tijden bezoeken de leerlingen de praktijkinstellingen in groepen. De bedrijven verzorgen een programma.

De ervaring leert dat vmbo-scholen moeite hebben om (snuffel)stages te vinden voor hun leerlingen. Veel bedrijven vinden vmbo-leerlingen te jong en de stages te kort en te
weinig beroepsgericht. Willen leerlingen later een goede keuze kunnen maken dan moeten ze nu de kans krijgen om voor zichzelf een reëel beroepsbeeld te ontwikkelen.

Aan vmbo Carrousel nemen vier vmbo-scholen en ruim dertig bedrijven in Groningen deel. De vmbo-scholen en de bedrijven hebben afspraken met elkaar gemaakt om het programma gezamenlijk in te vullen. De meewerkende vmbo-scholen zijn: Wessel Gansfortcollege in Groningen en Winsum, Rehoboth in Hoogezand en Augustinuscollege uit Groningen. De gemeente Groningen vindt deze gezamenlijke aanpak een goed initiatief.
Provincie:
Tag(s):