donderdag, 19. oktober 2006 - 15:42

Nacht van de Nacht 28 oktober 2006

De Marne

Veel mensen stellen nachtelijke duisternis op prijs. Toch blijkt deze duisternis niet meer zo vanzelfsprekend. Nederland is de laatste jaren zelfs uitgegroeid tot één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld. Gelukkig is de provincie Groningen nog relatief donker, maar ook hier is er steeds meer onnodige lichthinder.

Lichtvervuiling ontstaat door overmatig gebruik van kunstlicht zoals openbare verlichting, sportveldverlichting, sierverlichting, skybeamers, reclameverlichting en kassen. Hierdoor kunnen mensen en dieren verschillende problemen ervaren, is er energieverspilling, ontregeling van de natuur en een slecht zichtbare sterrenhemel.

De Gemeente de Marne zou het zeer op prijs stellen ook als burgers en het bedrijfsleven in De Marne de Nacht van de Nacht ondersteunen. Daarom vragen wij u zaterdagnacht 28 oktober vanaf 19.00 uur het licht van uw gebouwen of objecten zoveel mogelijk uit te laten (buiten en/of binnen). In het kader van de veiligheid adviseren wij uw noodverlichting wel aan te laten.

Tijdens De Nacht van de Nacht worden in alle provincies tientallen activiteiten georganiseerd. Zo openen sterrenwachten hun deuren voor bezoekers die de nachtelijke sterrenhemel willen bewonderen, biedt Natuurmonumenten avondwandelingen in natuurgebieden aan en organiseert Staatsbosbeheer avondexcursies per boot. Ook dierentuinen, aquaria en duikverenigingen ondersteunen de Nacht van de Nacht met avondopenstellingen.

Hier in de buurt kunt u o.a:

• excursie Ballastplaat, een excursie in het Lauwersmeergebied voor jong en oud om de gevolgen van teveel licht in de nacht, op speelse wijze te laten zien
• Reitdiep in het donker, korte rondleiding door het Wierden museum te Ezinge gevolgd door een wandeling
• Uilen in Zuidhorn, voorlichting met excursie bij natuurboerderij Lammerburen.
Provincie:
Tag(s):