woensdag, 16. augustus 2006 - 11:21

Nationale naturalisatiedag

Barneveld

Twaalf inwoners van de gemeente Barneveld die de afgelopen maanden de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen, zijn donderdag 24 augustus uitgenodigd om de nationale naturalisatiedag bij te wonen. Om hun nieuwe nationaliteit te vieren, zullen zij tijdens deze feestelijke ceremonie in het zonnetje worden gezet.

De Tweede Kamer heeft besloten dat gemeenten jaarlijks op 24 augustus een naturalisatiedag dienen te organiseren. Het initiatief hiervoor is afkomstig van demissionair minister Verdonk (foto) van Vreemdelingenzaken en Integratie. De minister wil benadrukken dat de verkrijging en verlening van het Nederlanderschap niet alleen een juridische, maar ook zeker een bijzondere en maatschappelijke gebeurtenis is.

De ceremonie geeft cachet aan de bijzondere band die door naturalisatie tot stand komt tussen het koninkrijk en de nieuwe staatsburger en zal een bevestiging zijn van het feit dat de nieuwe staatsburger met zijn naturalisatie alle rechten en plichten verwerft en aanvaardt die aan het Nederlanderschap verbonden zijn. Dat moment mag dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan.

Vanaf 1 oktober zijn genaturaliseerde Nederlanders of personen die het Nederlanderschap door optie hebben gekregen verplicht deel te nemen aan deze naturalisatieceremonie. Naast de naturalisatiedag dienen gemeenten iedere zes weken een ceremonie te houden.
Provincie:
Tag(s):