dinsdag, 7. november 2006 - 14:02

Nationale Recherche arresteert 6 terreurverdachten

Amsterdam/Den Haag

In een onderzoek door de Nationale Recherche naar werving van radicale moslims voor de internationale jihad zijn maandagavond en dinsdagmorgen in Amsterdam en Den Haag vijf mannen en een vrouw aangehouden. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag laten weten.

Het onderzoek is in november 2005 gestart naar aanleiding van informatie van de AIVD over de wens van drie jongemannen in Den Haag om deel te nemen aan de gewelddadige jihad. Het trio reisde diezelfde maand naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, waar het door de lokale autoriteiten werd gearresteerd.

Een maand later keerden de drie, onder begeleiding van de Haagse politie, terug op Schiphol en werden ze naar huis gebracht. Van de drie jongens werd vermoed dat ze in contact stonden met een netwerk van extremistische moslims, die jonge mannen zou werven voor het voeren van de jihad.

Onderzoek door de Nationale Recherche heeft nadien aan het licht gebracht dat rekruten voor de jihad worden geworven door middel van haatdragende en opruiende teksten en films. Centraal in de ideologische ontwikkeling staat de vermeende plicht van elke moslim om deel te nemen aan de jihad.

Enkele verdachten hebben zich vermoedelijk bezig gehouden met het verkrijgen van valse reisdocumenten voor Irak. Door de Nationale Recherche wordt verder onderzocht of zij een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk hebben gevormd.
Provincie:
Tag(s):