vrijdag, 20. oktober 2006 - 15:34

'Natuurlijk Spelen’ centraal in speelplaatsenbeleid

Emmeloord

De gemeente Noordoostpolder gaat bezuinigen op de speelplaatsen. Om toch het speelplezier te behouden voor de jeugd is er gekozen voor ‘Natuurlijk Spelen’. De Noordoostpolder gaat met dit nieuwe beleid mee in de landelijke trend op het gebied van spelen.

Het natuurlijke spelen houdt in dat er meer bosjes, heuveltjes en rietpluimen zullen zijn waar kinderen zich achter kunnen verstoppen en minder ‘traditionele speeltoestellen’. Deze aanpassingen levert de gemeente structureel 20.000 euro per jaar op. Het gaat om de helft van de speelplaatsen. De gemeenteraad moet het plan eind december nog wel goedkeuren.

De andere helft van de speelplaatsen blijft op de traditionele manier ingericht met bijvoorbeeld een schommel en een wipkip. De planning om te komen tot deze 50% natuurlijke speelplaatsen, wordt nog gemaakt. Begin 2007 wordt gestart met het nieuwe concept voor een drietal speelplaatsen in Emmeloord. Bewoners worden betrokken bij de herinrichting van de speelplaatsen. De gemeente is van plan om in de komende vijftien jaar de helft van alle buurtspeelplaatsen om te vormen tot speelplaatsen, die ingericht zijn met de visie ‘Natuurlijk Spelen’.

De kosten van het concept Natuurlijk Spelen zijn lager, dan die van Traditioneel Spelen. Voor de gemeente betekent dit op termijn een structurele besparing van €20.000,- per jaar op de gebruikelijke kosten voor onderhoud en vervanging van speeltoestellen. Mogelijk is in de praktijk een extra besparing te realiseren doordat ook het beheer van de ondergronden goedkoper wordt.
Provincie:
Tag(s):