woensdag, 25. oktober 2006 - 16:13

Natuurwerkdag op weg naar record

Friesland

Op zaterdag 4 november gaan op 16 plekken in de provincie Friesland weer honderden mensen aan de slag in de natuur en het landschap. Onder professionele begeleiding helpen jong en oud mee met snoeien en zagen, poelen schonen, wilgen knotten, takkenrillen en broeihopen maken.

De deelnemers krijgen in korte tijd een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die natuur- en landschapsorganisaties verrichten. Belangstelling is er volop! Nu al zijn 247 van de 655 plekken in Friesland ingevuld, waarmee de Natuurwerkdag afstevent op een nieuw record.

Op de Natuurwerkdag kan iedereen zich vrijwillig inzetten voor het landschap. In Friesland gebeurt dit op verschillende locaties. Men kan zelf uitzoeken welke locatie leuk is, interessant of gewoon dichtbij.
Bekende plekken zijn het Drents-Friese Wold bij Appelscha en Rijs in Gaasterland. Dit jaar zijn er echter ook locaties ingericht op de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland en Ameland.
En er wordt gewerkt op de speciale ‘MADD-locatie’ De Sanding bij Drachten.

MADD
Dit jaar werkt de Natuurwerkdag voor het eerst samen met MADD. Deze Make a Difference Day is een internationaal evenement dat dit jaar op 3 en 4 november vrijwilligerswerk in de schijnwerpers zet. Tijdens MADD verrichten zoveel mogelijk mensen één of twee dagen vrijwilligerswerk.

Particulieren, verenigingen, wijkraden of dorpsbelangen kunnen comités oprichten en zich met een bepaald doel voor ogen aansluiten bij MADD. Ook politici, Bekende Nederlanders en leden van het Koninklijke Huis zullen hun steentje bijdragen.

Het initiatief is in de Verenigde Staten en Engeland een groot succes. In Nederland hebben vorig jaar maar liefst 31% van de meewerkende organisaties aangegeven aan MADD meer vrijwilligers te hebben overgehouden.

Regie Landschapsbeheer
In zes jaar tijd is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een grote nationale werkdag. In 2001 waren er nog 80 werkplekken; dit jaar kan men op 300 locaties terecht.
Tot nu toe kon de Natuurwerkdag elk jaar op twintig procent extra deelnemers rekenen. In 2005 hielpen 10.000 mensen mee in de natuur, waaronder veel nieuwe deelnemers.
Maar liefst 58% deed voor het eerst mee en 40% had zelfs nooit eerder in de natuur gewerkt.
Dit jaar worden ruim 12.000 deelnemers verwacht die op vrijwillige basis de natuur een handje komen helpen.

Landschapsbeheer Nederland heeft de landelijke coördinatie in handen en werkt samen met tien organisaties, zoals de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM), Vobula, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN en Vereniging voor natuur- en milieu educatie.

In Friesland wordt samengewerkt met It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Scouting Friesland. Daardoor is er altijd een locatie in de buurt!
Aanmelden gaat heel eenvoudig via www.natuurwerkdag.nl.
Provincie:
Tag(s):